2011.08.07. 15:22| Szerző‘: Zsit (nyau és rémizé)

Pedig szívesen dolgozom. Sokat. És jól.

Mégis: hónapokig/egy évig küszködtem azért, hogy legyen munkám.

Az már le se merem írni, hogy méltó munkát.

Nem adtatok munkát, mert nő vagyok. Míg meg nem születtek a gyerekeim azért nem, mert fogamzóképes vagyok. Utána meg azért nem, mert szültem.

Addig nem is volt velem meg a munkavállalásommal gond, míg botor módon férjhez nem mentem. Addig én voltam 'A' munkaerő. Fiatal (30-on innen), lelkes, teherbíró és HAJADON. Éjjel is és nappal is, mert a foglalkoztatóm a "családom", termelni kell, hogy legyen GDP. Ezért az állam a nekem járó fizetség felét szerényen eltette. Vidáman ugrándozott a PannonPuma, nem volt gond, belefért. Aztán lejártak az adókedvezmények, a multik egy országhatárral továbblibbentek, a beszállítóik meg itt maradtak, küszködtek a kapacitáshiánnyal. Szép lassan kifogyott alólam a munka, én meg rémülten figyeltem, ahogy az állásinterjúkon egyre gyakrabban hangzik el, hogy "és mikorra tervezik a gyereket".

Nem háborodtam fel, megideologizáltam magamnak - neki ez fontos. Munkaerőtervezés, satöbbi. Kell az. Értem én.

Közben azért tanultam, mert az az enyém, amit megeszek megtanulok. X-edik papír (ha már csináltam és állati jó vagyok benne, legalább legyen már róla papírom).

Aztán Magyarország demográfiai helyzetének legalább szinten tartása következett. Nem maradtam otthon gyerekenként 3 évet, hanem a két gyerekemmel összesen 3 év szülési "szabadságot" vettem igénybe. Saját döntésemből kifolyólag - ugyanis NEM kötelező igénybe venni az összes járandóságot. A terhesség nem betegség, tehát dolgoztam, kilométeres pocakkal és bedagadt lábakkal is. Orvosi utasítás dacára hurcoltam bálna testemet napi szinten munkába - hisz nem verhetem át a foglalkoztatómat és a munkára később is szükségem van.

Mindhiába. Visszavettek, mert muszáj volt, bár munka, na az már nem volt, mert leépült, kiszállt, felfüggesztették, befizettették, lelépett.

Nem kerültem pénzébe a korábbi foglalkoztatómnak, hisz még táppénzre se mentem, a nekem járó szabadságot nem volt mikor igénybe venni, a fizetésemelésről eszembe se jutott álmodni - hiába tudom, hogy jár. A GYED összege viszonylagosan megfelelő volt, de korlátos ideig kapható, a GYES meg pelenkára sem elég, tehát munka kell - már csak az agyi képességeim el nem sorvasztása miatt is.

A GYED-GYES összege az addig tébé-befizetéseimből érkezett - milyen szerencse, hogy olyan rengeteget kerestem korábban, volt miből.

A kisebbik alig volt egy éves, mikor bölcsibe adtam. Túlélte. Én is.

Felépítettem egy házat, így nagyjából 3 millió forint ÁFÁ-t adtam a magyar államnak 1 év alatt. Eladtam, mert el.

Van lakás, amiből szintén nagyjából 4 millió forintot ÁFA-ként fizettem meg.

Orvosok: nem terheltem a TB-kasszát, magánba mentem. Összesíthetetlen.

Logisztika az állások, a gyerekek, az intézmények, a háztartás és a bolt között. No meg a suli.

Válás.

GYES alatti "mellékállás" tova, mert az APEH, a VPOP és a Bíróság.

Interjú-hegyek multinál (ők legalább bejelentenek, és azért fizetésszerű is van, nemcsak könyöradomány): Ki vigyáz a gyerekre? Tud túlórázni? Mi van, ha betegek? Miért ilyen kicsi a korkülönbség? Mentális betegsége nincs? Mi a célja az életében? Nem zavarja, hogy ez jóval alacsonyabb beosztás, mint amit eddig csinált? Miért nincs ilyen-olyan-amolyan papírja? Miért van ilyen-olyan-amolyan papírja? Bérletet nem térítünk. Megéri ez magának így? Tudja, mennyi itt egy albérlet? Miért vált el? Hogy van a láthatás?

Interjú kisvállalkozásnál (könyöradomány): Magának túl sok a végzettsége, túl magasan kvalifikált. Nem ismeri véletlenül az X.Y-t? Minimálbért tudok adni, a többit zsebbe. Magának kéne esténként feltakarítani - néha el kéne futni bevásárolni, mert a feleségem nem ér rá.

Interjú közszférában: Naháááááát, maga ezt mind tudja? Hihetetlen!!!

A szakmai és nyelvi kvalitásaimat nem firtatták ennyire, az valahogy nem érdekelt senkit.

Döbbenet!

Végre telefon: van állás, azonnal kellene kezdeni. A fizetés 130ezer bruttó.

Nos, ez az összes adókedvezménnyel - akkor! - 86ezer nettó volt. Jómagamra meg a két kiskorúra.

Elfogadtam: végül is legalább éhen nem halunk.

A 86 ezer nettóból mit lehet kifizetni?

2 gyerek óvodai ellátása köbö 13 ezer + 2 ezer (eszközpénz és tisztálkodószerek)

Közös ktg (vízzel és fűtéssel) köbö 25 ezer

Villany köbö 10 ezer

Diákhitel köbö 10 ezer

Mobil (telefon és internet) köbö 10 ezer

Autó kötelező és egyebek köbö 3 ezer (még NEM tankoltam!)

Meg a luxuskiadások, amik lassan elkoptak (HVG-előfizetés; TV: alacsonyabb díjcsomag lett; havi-kéthavi 1 db könyv; mozi; stb)

Nyaralni 10évente egyszer jut. De inkább akkor sem.

Maradt 13 ezer.

Tizenháromezer forint. Értitek? 13.000,- Ft. Egy hónapra. 3 emberre! Enni és innivalóra, tisztálkodószerekre, tankolásra és a gyerekek ruházkodására (folyton kinőnek valamit) - az én ruházkodásomat hagyjuk.

Tehát 86 ezer forint ÁFÁ-ját finanszírozom ÉN, mint végfogyasztó. Havonta 17.200 Ft-ot helyeztem el ÁFÁból az államkasszába. Plusz az SzJA és a tébé, azaz köbö 44 ezer forintot.

Összesen 61.200 Ft.

Nyilván kell másodállás, akár feketén is.

Ugyanis a villanyszámla és a közös költség valamint bármilyen kiadásom HAVONTA jelentkezik. Akkor is, ha nem csinálok semmit.

Így aztán NEM akarom, hogy bármikor felmondhassanak nekem, mert NINCS tartalékom!

NEM akarok jutalékos és ügynöki munkát, pláne, ha fix része egyáltalán nincs.

Nem akarom, hogy vélt gazdasági okokra hivatkozással kirúghass, mert a Mancika kishúgának feszesebb a melle. És persze Mancika kishúgának az alpolgármester főtitkára a vőlegénye.

NEM akarom, hogy vélt hibák alapján kirúghass és azt sem akarom, hogy egy munkaidőn kívül viselt rövidebb szoknya okán (munkáltatóhoz méltatlan öltözet) eltávolíthass.

NEM akarok örökké nálad dolgozni - de neked is jó, ha fejlődhetek, ha biztosítasz előmeneteli lehetőséget (feltéve, ha igénylem).

NEM akarom, hogy a lábam közti szakaszt méregesd, ugyanis NEM azzal dolgozom! Ha lehet, ne taposs naponta a földbe csak azért, mert nő vagyok, szültem - ráadásul elváltam. NEKEM van tartásom, ne akarj megalázni!

NE élj vissza azzal a hatalmaddal, hogy nálad van a kassza kulcsa.

ÉN A BELEMET KÉPES VAGYOK KIDOLGOZNI ÉRTED, MERT FELFOGOM, HOGY EZ KÖZÖS ÉRDEK. DE NEM VAGYOK BIOROBOT!

Kérlek, FOGD FEL, hogy az ÁFÁ-t leginkább én fizetem, és nem te!

A fentiek miatt minden oktalan költekezés mérhetetlenül irritál, igen, a másé is.

Úgyhogy kedves Állam, feketén Foglalkoztató és mindenki, aki megtehetné, de NEM AD ÁLLÁSt - cseréljetek velem, és amúgy mennyetek a ..........  na, oda!

P.s.:

Aki meg azt mondja, hogy miért nem megyek külföldre az összes kiválóságommal, az gondolkozzon el azon, hogy két óvodáskorúval ezt hogyan oldaná meg! És neki is felajánlom a cserét!

 

P.s:

Állati gazdag férfit keresek épp, aki emberszerű kinézettel bír, eléggé értelmes (nem kell Adonisznak lenni) - szívesen reprezentálok mellette. Gyerekre vágyik (én viszek kettőt eleve :D, viszont szívesen szülök neki is, de csak a demográfiai helyzet miatt), a harmadik gyerek miatt járó megemelkedett adókedvezmény miatt kifejezetten jó parti lennék. Ja és remek lábaim vannak! :)

öööööö .... ez csak kétharmadáig vicc - ki lehet válogatni kinek melyik része humoros :)

Címkék: munka nemértem jakab andor  |   | 44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ittanyugatihatarszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr93131732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Homn 2011.08.07. 15:55:03

tényleg remek lábaid vannak.
(nehogy azt hidd hogy amikor privát dokihoz mész nem "csapolod" a tb-t. elkérték a priv. dokinál a taj-számod? szerinted miért?)
kurvára elkeserítő amit leírtál.
és kurvára sajnálom hogy nem vagyok kőgazdag.

Mr. Homn 2011.08.07. 16:37:48

@El Topo (Sgt. Elias): nem aláznám meg azzal hogy hozzám kelljen jönnie. annál sokkal jobban kedvelem.
elmesélem mit csinálnék ha kőgazdag lennék.
a vagyonom töredékéből csinálnék egy céget.
de azt sem akárhogyan ám.
összegyűjteném az összes ismerősömet aki hasonló cipőben jár -sajnos van jónéhány.
mivel nagyjából ismerem ezeknek az embereknek a kvalitásait, és maximálisan meg tudok bízni bennük, rájuk bíznám a cég profilját, a cég elindítását. én annyit tennék csak hozzá, hogy adnám az induláshoz szükséges infrastruktúrát -abszolúte favorizálnám amúgy a távmunkát-, és az első évben pótolnám az esetleg keletkező veszteségeket. az első éves fizu megegyezés kérdése lenne, de szerintem 300 netto alatt nincs értelme. a további fizu meg függne a teljesítményüktől - szerintem lehetne bőven több. ha meg nem teljesítenek bezár a bazár - ez pont elég hajtóerő...
ennyi.

díva naíva 2011.08.07. 17:01:21

Zsitke, nem akarok kötekedni, de a fent leírt jövedelemnél jóval többet keresnél sógoréknál fél állásban és röhögve felnevelnéd a csajokat, nem mellesleg fél év után járna a potom havi 80ezres családi pótlék, szerintem gondold meg!

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.07. 17:07:28

na, fiúk-fiúk :)
A jakabandor épp azt írta meg, hogy mennyire nem éri meg legálisan működtetni egy vállalkozást.
Nos, ez nekem sem újdonság - én épp azon döbbentem meg, hogy miért ütött ez ekkorát! Ennyi számolni képtelen ember van?
Másrészt nekem is van vállalkozás - társként, nem egyedül - pontosan tudom, mivel jár. Egy embert képes eltartani - hellyel-közzel. És mindent szabályosan csinálunk. Legalábbis igyekszünk.
Tehát egyelőre a vállalkozási KÖRNYEZETÉRT kéne hajtanunk - kollektíven - aztán jöhet a lóvé arra a vállalkozásra. Addigra Mr. Homn meg-kő-gazdagszik épp :)

@díva naíva:
Hát nézd: nyelvismeret tekintetében épp most kezd önbizalmam lenni. Eleddig megvoltam ugyanis arról győződve, hogy középszerű a nyelvtudásom. Aztán most olyan környezetbe kerültem, ahol látszik, hogy nem :), de ettől anyanyelven nem fogok tudni németkedni :)
Másrészt itt a közelben nincs álláslehetőség (sajnos az idősápolás nekem nem való, és nem azért, mert utálnám őket)

Mr. Homn 2011.08.07. 17:08:47

@díva naíva: nem tudom mennyi az a jóval több, de utazási idő, utazási költségek után is megéri e? és ugye ott van az egyedülállóanya státusz, ha baj van valamelyik kislánnyal, onnan messzetávolból hogy intézkedik?
előbb legyen mellette valaki, bárki, utána mozgolódhat.
szigorúan szerintem.

Mr. Homn 2011.08.07. 17:14:42

@Zsit (nyau és rémizé): mint kicsi, befuccsoltam a vállalkozásommal.
de van rálátásom egypár nagyobb cég működésére, és látom hogy legális ügymenettel is lehet szépen kaszálni. szóval részemről bátran bele mernék vágni ha te/ti hoznátok a tudást, tapasztalatot, kapcsolatokat, munkabírást.
amúgy tényleg szar a környezet ilyesmihez. na bumm, csinálnánk más környezetben.
(amúgy meg épp dolgozom a kő-gazdagodáson :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.07. 17:21:14

@Mr. Homn:
hja, optimális üzemméret, ugye :)
Hajrá, aaaaaannyira szeretnék egy ciprusi céget, mondjuk épp veled :D

Mr. Homn 2011.08.07. 17:23:57

@Zsit (nyau és rémizé): ciprus, velem. okké, megdumáltuk.
(a többit priviben, tudod a versenytársak is olvasnak minket :D )

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.07. 18:33:57

@Mr. Homn:
persze-persze :)

Azt írta valahol máshol and|or kommentben, hogy szerinte káros az idősek és kismamák mt szerinti védelme, merthogy hadd rúghassa ki őket, ha akarja.
Tehát a kismamák és az idősek védelmében írta, merthogy ez egy káros védelem.
Én azt gondolom, hogy most is van egy csomó eszköz a munkáltató kezében, hogy a nem jól dolgozó munkaerőtől megszabaduljon. Az tény, hogy _mindenáron_ nem kéne megvédeni az érintett korosztályt. De fel kell tennem a kérdést: vajh miért kerültek bele ezen kitételek a Törvénybe? Miért-miért-miért?
Ha az okot megtaláltuk, fel is oldódott egy csomó ellentét azonnal! Nem olyan bonyolult ez :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.07. 19:01:33

@Zsit (nyau és rémizé):
és nem szóismétlek :), meg világos is, amit írtam :), de kiráj :DDDD

Jakab Andor 2011.08.07. 21:53:24

Kedves Zsit!

Én úgy látom, mindketten ugyanazt a szomorú történetet írtuk meg. Ez a verzió még elkeserítőbb, mint az a kép, amit én festettem. De úgy hiszem, ugyanazt a problémát írtuk le a magunk módján.

Bízom benne, hogy hamarosan sikerül jó, nem megalázó munkát találni. Sok sikert kívánok és minden jót a gyerkőcöknek is!

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.07. 22:00:08

@Jakab Andor:
ez így van, pontosan ugyanazt írtuk.
Ide is leírom, amit már máshova "gondolkodtam":
Amit látni kéne: kurvára egy hajóban evezünk. Nem a frontvonal két oldalán állunk, könyörgöm! Én megértem az ő problémáját, ő is értse meg az enyémet. Én nem kérek tőle 248 ezer nettót (álom, komolyan, egy álom!), ő meg adjon állást. Nem 12-nek, elég lesz, ha hatnak.
Mindenekelőtt azonban FEL KELL FOGNI, hogy ebben a környezetben, az évente/kétévente véltozó szabályozások között öngyilkosság vállalkozni, még kurvazseniális és egyedi és nagyon eladható cucc esetén is. Dolgozni meg kell, mert éhen halni senki sem akar.
Valóban nagy gesztust tehetne az állam, tényleg kezdhetné ő, a kisebb kompromisszumokat meg ennek a két oldalnak kutya kötelessége meghozni, mert itt nagyon súlyosan ki fog törni különben szomália.

Azért fenntartom, hogy nem véletlenül lettek védettek a kismamák és a nyugdíj előtt állók. Ez mondjuk leginkább etikai/érzelmi és kulturáltsági kérdés - viszont pont ebből fakadóan a legnehezebb és tart legtovább átírni. Na, ilyesmire tartjuk az Államot. :) Jó lenne, ha felesleges lehetne a két korosztály védettsége.

Köszönöm a jókívánságo(ka)t, már meg is valósult :), ugyanis ez nem a jelen helyzet, de azért a 248-as nettótól még távol esem (ámde nem vagyok telhetetlen).
Hasonló jókat!

Jakab Andor 2011.08.07. 22:17:37

Kedves Zsit,

Az igazság az, hogy pedig 200e forint fizetés alatt nem lehet normálisan élni, nem várható el jó munka sem. Komolyan írtam, nem csinálok olyan céget, ahol ennél kevesebbet tudnék csak fizetni. Nem látom értelmét.

Én is úgy hiszem, a normális munkavállaló és normális munkaadó egymásra képes találni. Nem kérjük, hogy az Állam besétáljon a porcelánboltunkba, és ott tegyen-vegyen a maga otromba módján.

Az állam "védelme" szerintem a jelenlegi formájában rendkívül kártékony. Más kérdés, hogy mások nem írták meg olyan irgalmatlanul, mint én. Akire egyébként soha nem volt igaz, hogy nem alkalmazott nőt.

Ha tudtam volna, hogy ekkora figyelmet kapok, természetesen empatikusan fogalmaztam volna. Hogy kevesebben értsék félre, kevesebb nőt bántson meg a felütés. Mégsem bánom, hogy így történt, utólag sem.

Mindenképpen jó hír, hogy ekkora figyelmet kapott a rengeteg netező által felkapott és terjesztett téma. Hátha kisül belőle pozitív változás.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.07. 22:38:23

@Jakab Andor:
az szerintem nagyon rossz, ha azt gondolod, hogy olvasottság esetén máshogy írnád - jó reggelt, ez itt a NET! :) Ha holnap te leszel Andor király, akkor bármi, amit írtál, felhasználható ellened (valaki ugyanis ziher, hogy lementette) :)

Én már írtam hasonlót korábban, ugyanezen "sirámaimmal".
Amúgy engem nem elégít ki, ha annyit olvasok, hogy kártékony (nekem sem tetszik feltétlenül, pláne azért nem, mert szükség volt rá). Igen: mondj ideálisabbat. NEM-et mondani állati könnyű. Úgy nekiállni valaminek, hogy azzal indítok: ezt azért NEM lehet, mert ....
Lehet, hogy idealista vagyok, DE, valahogy zsigerileg kívánom a kritika mögé a javaslatot. Mi legyen helyette? (mert egyelőre kell legyen, bár ha apu megkeresi a 248-at, lehet, hogy nem is kell anyunak dolgozni? - látod, milyen nagyon sok pénz ez a nettó?)

(áfá-t meg hagyjuk békén, egyelőre - elég lesz, ha az élőmunkaterhek csökkennek jelentősen)

Én meg komolyan mondom, hogy lehet kevesebből lenni. Tudom, álmodni csak nagyot szabad :)

Minden másban köbö egyetértünk. Elkiabálgatunk itt a saját kis szemétdombunkon, de hogy ebből mikor lesz hallható hang - a jóisten se tudja!

Jakab Andor 2011.08.07. 23:14:19

@Zsit (nyau és rémizé):

Nem értek egyet. Szó sincs arról, hogy megtagadnám, amit korábban írtam, vagy ne vállalnám bármelyik, sokkal korábban keletkezett kommentemet, véleményemet. Azt akarom mondani, hogy az ekkora figyelem több felelősséggel is jár. Ha előre tudom, hogy rengeteg ember fontosnak tartja azt, amit írok, kötelességemnek érzem többször elolvasni, és körültekintőbben fogalmazni. Ha tudom, hogy ennyi emberhez jut el, a nőkkel és idősekkel kapcsolatos dolgot illetően jobban vigyáztam volna, hogy kevesebben értsék félre, anélkül, hogy írásom ereje elveszne. Ám sebaj, ha ebben nem értünk egyet, nem olyan nagyon fontos.

Ami a vállalkozást illeti, tartom magam, amit leírtam. Ilyen feltételekkel NEM vállalkozok, NEM adom el a lakásomat, hogy cégbe fektessem. NEM és kész. Hangozzék ez bármilyen negatívan. Ez hozzá tartozik üzenetem erejéhez. És természetesen senkit nem megbántani akarok ezzel.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.07. 23:36:46

@Jakab Andor:
mondandód második részét értem - ez van, tudomásul kell venni, a te döntésed (én sem sértődöm meg rajta, az meg az én döntésem, semmi gond). Mindkettőnk döntésének van eredménye, ugye :)
Mondandód első felére: Tisztára Monika Lewinsky - már meg ne haragudj :). Ha tudom, hogy napvilágra kerül, eszembe se jut az oválisban az asztal alá mászni :) - sosem tudhatod, mikor s hogy és mennyien :) (barátilag és minden él nélkül mondom: ha nem írod ilyen megosztón, sose durran ekkorát!)

Most, hogy kölcsönösen "körbenyaltuk" egymást (:))és maxi riszpekt van egymás felé, jóéjszakát kívánok neked/nektek!

Mr. Homn 2011.08.08. 01:11:29

Hm. Majdnem belekotyogtam mint idős - bár nem nő.
De olyan szépen egyetértésre jutottatok, hogy inkább nem. :)
Csak annyit: kicsit fentebb nemhiába írtam azt a 300 nettót. Mert szerintem a 200-248 is kevés egy normális életvitelhez. Főleg ha család is van. Tudom, nagyon sokan ennél sokkal kevesebből is. De ismétlem: normális, emberhez méltó életvitelhez.
(Tudom hogy lehetetlen kigazdálkodni. Tapasztalatból tudom. Én belefeccöltem a lakásomat a vállalkozásomba. És sosem 8-10-12 órákat dolgoztam, sosem ismertem a szabadság vagy a hétvége fogalmát. És tényleg bukta volt.)
Az a baj hogy kiabálhatunk bármilyen hangosan, nincs senki odafönn aki meghallaná. Túl messze vannak tőlünk. És nem is érdekli őket. Miért is érdekelné? A saját kis zsíros üzleteiket bármikor megcsinálhatják. Legfeljebb magasabb lesz körülöttük a kerítés és több lesz a páncélozott gépjármű.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2011.08.08. 08:17:13

Én nem gondolom, hogy a jakabandorok lennének, akik a foglalkoztatási problémát megoldják, sokkal inkább a multik, a közepes és nagyobb vállalatok.

Valljuk be, a Gipsz Jakab Kft-nél ülni 130 ezer bruttóért (jó esetben) nem egy karrier...

Tény és való, hogy a vállalkozók közterhei nagyon magasak, de a probléma szerintem a magyar mentalitásban van. A magyar emberek nagy többsége 20 forintért az anyját is meg..-ná. Egy vállalkozó X közteher mellett nem ad számlát/nem fizet adót/nem jelenti be a munkavállalót stb. Ha ez az X közteher lecsökkenne akármennyire is, az eredmény nem az, hogy a vállalkozó számlát ad, bejelent, adót fizet, hanem az ellenkezője. Ugyanis a vállalkozó egyáltalán nem akar közterhet fizetni. Ha minden terhe 10% lenne, akkor arra törekedne, hogy csak 5 legyen, ha 5 % lenne, akkor meg arra, hogy egyáltalán ne legyen (ezért téves szerintem a kormány azon megközelítése, hogy az élőmunka közterheinek csökkentése munkahelyteremtő. Nem az.)

Ez a mentalitás ismeretlen mondjuk Skandináviában, de a világ sok más részén is.

Szomorú kimondani, de elbaltázott egy nemzet vagyunk, és ez a mentalitás nem változik meg egykönnyen. Talán száz-kétszáz év alatt.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2011.08.08. 08:27:27

Ha azt szeretnénk, hogy tényleg szülessenek gyerekek, mint a jövő sikerének zálogai, amiben radikálisan előre kéne lépnünk, az a kisgyermekes anyukák részmunkaidős foglalkoztatása. Ebben a témában is alulról nézegetjük a béka ülepét.

Upuaut 2011.08.08. 09:20:59

Az élet nem egy habos torta.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.08. 17:42:52

@Victoorius:
az elbaltázott dologban nem értünk egyet
Másrészt meg amit sokan és sokszor mondunk, azt el is hisszük. Tehát nem ezt kéne mantrázni, hanem végre bízni magukban. A folyton a körülményeket okoló egyedek NEM életképesek. Ezáltal nincs joguk a fennmaradásra. Igen, tudom, durva - de nem hiszem, hogy ezt nagyon magyarázni kéne.

@Upuaut:
köszönnyük, eleddig ezt képtelenek voltunk felismerni :)

Father Justice (törölt) 2011.08.08. 19:11:01

Márpedig az élőmunka közterheinek csökkentése valóban munkahelyteremtő tényező lenne, HA egyúttal megteremtenék az adócsalók érdemi felelősségre vonásának lehetőségét is. (Ugyanis anélkül tényleg lóf#&>@, hiszen aki eddig rendre "elfelejtett" befizetni 1 egység adót, az 0.93 egység befizetésére sem érez majd túl nagy késztetést, ha büntetlenül megteheti azt is. Ebben teljesen igaza van Victoorius-nak.)

Íme a több mint 10 millió forintos adótartozással rendelkező magánszemélyek listája: www.apeh.hu/data/cms160317/180nap_MSZem_20110630WEB.pdf
Szorozzunk egyet fejenként csak 10 millával számolva: 3.473 * 10.000.000 = 34.730.000.000, azaz alsó hangon 34 milliárd Ft, és ezek még csak a magánszemélyek voltak. Mi az, hogy egyszerűen az arcunkba tolnak egy folyamatosan gyarapodó névlistát, ahelyett, hogy azt közölnék, mikor kezdték meg a mekkora letöltendőt az azon szereplő jómunkásemberek? Aki kap is valamit, mennyit ül végül a jelenlegi törvények szerint? Egy évet? Kettőt? Nevetséges.

Visszatartó ereje kb. az évtizedes nagyságrendű börtön ÉS teljes vagyonelkobzás kombónak lenne, visszagörgetéses lefoglalással ('minden a sógor meg a bratyó nevén' szituációk teljeskörű feltérképezése). Ezt 30 millió Ft feletti összeg esetén meg lehetne spékelni egy kis életfogytiglannal, és máris lenne adózási fegyelem, meg munkahelyteremtő tényező is a közterhek csökkentéséből.

Persze ezt úgy is lehet értelmezni, hogy megfelelő törvénykezéssel azért alakítható lenne az a nyavalyás mentalitás lassacskán.. a végeredmény ugyanaz. Csakhogy amíg a legfölsőbb szinteken senkinek nem érdeke az ilyen jellegű szigorítás - ne feledjük, fejétől bűzlik a hal - addig semmiféle előrelépésre nem lehet számítani a kérdésben. És az az "amíg" elég hosszan kitart még ebben az országban, arra mindenki mérget vehet.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.08. 19:13:47

@Father Justice:
egyik nagyon jó ismerősöm ennél karakánabb: nyilvános kínvallatás és lassú halál, élő adásban, valamint jutyúbra feltöltés
Szerintem lenne visszatartó ereje!

Father Justice (törölt) 2011.08.08. 20:22:03

@Zsit (nyau és rémizé): Jó, őszinte leszek: egyik ismerősömnek, aki a szorzás elvégzése után elképedve feltette a kérdést: "És hogyhogy ezek az emberek még szabadládbon vannak?", én is azt válaszoltam: "Inkább az a kérdés, hogyhogy életben lehetnek még egyáltalán." Csak nem akartam kapásból ennyire belecsapni a lecsóba egy olyan blogon, ahol még sosem jártam. :)

Sierrababa 2011.08.08. 21:14:31

Tuti nem leszek népszerű :) Úgy imádom, hogy mindenkinek sír a szája!!! Minden ember a saját szerencséjének a kovácsa! Ez pedig nem a munkahelykeresésnél kezdődik, hanem a megfelelő iskolák, képzések kiválasztásánál, megfelelő párválasztásnál (tehát konkrétan, legalább..

Még csak annyit a témához...amikor én alkalmazottat kerestem, egy országos internetes munkakeresőben adtam fel hirdetést! Kb. egy hónapig hirdettem, nagyjából 30 ajánlat futott be mindössze. Ebből 10 volt olyan, akikre azt mondtam, hogy ok, egy interjút megér. És végül EGYETLEN egy volt alkalmas!!!! Pedig sem kor, sem nemi megkötésem nem volt.
A boltomba kerestem alkalmazottat, eladói gyakorlattal és némi kreatív hajlammal. Ezen kívül még annyi volt, hogy vállalja a két műszakot. A fele behívott, nem jött el az interjúra. Egy közölte, hogy ő csak reggel dolgozik, nem tovább mint 3, mert gyereke van, és hétvégén naná, hogy nem! Egy úgy nézett ki, hogy megijednének tőle a vevőt (nem ronda, hanem igénytelen). Egy sose látott számítógépet és közölte, hogy hát majd csináltatok papír számlatömböt és ő majd azon számlázik. Egy a testvérével jött interjúzni...aki többet beszélt, mint akit kérdeztem. Soroljam még? :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.08. 22:25:14

@Magdi0106:
én meg úgy szeretem, ha valaki értő olvasásra adja a fejét, komolyan :)
tán ha elolovasnád újra a posztot (ha már a kommenteket nem :D)

Jelzem, te is épp sírtál :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.08. 22:27:04

@Father Justice:
hehe, mintha valami cerberusnak látszanék, amolyan igazi, elnyomó fajátnak :)
Miért ne élnének? Van miből, és jut mindenféle védelemre is szemlátomást.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.08.09. 00:45:36

@Upuaut: A nemzetközi helyzet meg fokozódik.

kiraaaaa 2011.08.09. 07:33:58

Na, de anya!
Fejet fel, mellet ki, hasat be:)))
Előre a lenini úton!:dolgozni! dolgozni!dolgozni!
Nem lankadni!

Másrészt az állami szférában sem jobb, bár nem tudom, van -e olyan hely, ahol jó dolgozni, nekem pl. a májusi béremmel tartozik a zállam. Szerintük, (mert felhívtam A hivatalt) legyek türelemmel, mert ez állami cég, s lassan megy a kifizetés:))

Amit én leginkább sajnálok, bánok, hogy a saját gyerekemre nem jut időm, napi 3-4 órát látom (ébren), mert nagyjából ugyanazokat a köröket futom, mint te.

ZOH 2011.08.10. 10:41:25

@Father Justice: nem létező pénzeket kergettek.

Amikor azt követeled, hogy a vállalkozó fizessen be minden közterhet az utolsó petákig, akkor egyúttal azt is követeled, hogy a horpadt lökhárítódat ne harmincezerért javítsák meg okosba', hanem hetvenért, számlával. Ennyit viszont nem fogsz fizetni érte, hanem jársz horpadt lökhárítóval, a karosszériás (aki most egyébként reggel héttől este hatig dolgozik) meg elmehet segélyért sorban állni.

Az a negyven, amit te szeretnél befizettetni, nem létezik. Virtuális pénz.

Akkor is volt adócsalás, amikor a török karóba húzott érte -- ennek oka ugyanis a teljesíthetetlen követelmény, nem pedig a túl enyhe büntetés.

Upuaut 2011.08.14. 10:09:03

Kötekedésnek tünhet a véleményem, de nem egészen az. Mindenki munkahelyet keres jó vagy elfogadható fizetéssel, vállalkozni meg senki sem akar. Pedig jobb, ha a maga ura az ember, ha meg bejön a számitása még a pénz is dőlhet, és nincs kitéve egy geci főnök kénye-kedvének.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.08.14. 12:47:40

@Upuaut: Ja, de ha legnagyobb megrendelején'l nyugdíjba megy a valaki, s helyére egy olyan buta jön akit ráadásul a konku jobban keni, akkor a nyuszi baszhatja.

díva naíva 2011.08.22. 15:05:25

@Mr. Homn: utazási idő ugyan nem, de az utazási költségeket levonhatod az adódból
a következő nagyobb faluk-városok 30-40 percnyi távolságra vannak, tehát nem 3 óra... azt hiszem vannak nagyszülők is.
van háromszoros családi pótlék is...
és vannak kifogások...

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.22. 23:47:03

@díva naíva:
keresném a kifogásokat?
nocsak, miket meg nem tudok magamról ....

díva naíva 2011.08.23. 08:23:19

@Zsit (nyau és rémizé): Távol álljon tőlem, hogy bántsalak, csak próbáld meg, annyival könnyebb lehetne az életed, ha 6 órában dolgozol odakint, szerintem még a csajok is többet látnának belőled és Te sem a mindennapi kenyéren gondolkoznál...

lveszett (törölt) 2011.09.02. 00:51:17

Jól írsz. Még mindig. :-) Ez jó. De hogy fájdalomból, az nem jó. Hogy miért fontos.a magyar csajoknak, hogy mindjárt két gyereket is szüljenek holmi instabil mentálidiótának, na ezt sosem fogom megérteni. Nem sajnállak. Csodálatraméltó a küzdelmed. Nem egy ilyet láttam. Nem bírom elhinni, hogy ez nem volt meg benned _az_ előtt is. Akkor miért történhetett? Hol van a költségvetésből apuci? Mégis, kérhetném írásban, hogy ezt így lehet?

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.09.04. 18:59:23

@díva naíva:
él nem messze tőlem egy barátnőm Ausztriában. 2 éven át nem kapott munkát, másik hölgy, aki echte osztrák, most lett munkanélküli. Utóbbi mesélte, hogy a környéken iszonyúan megugrott a munkanélküliség, olyan 30%-ra ment fel rövid idő alatt. És neki sincs sok kilátása, pedig igencsak expert ember. Nos, én sem betegápoló, sem szakképzett ápoló, sem hentes nem vagyok. Nyilván megpróbáltam és nem csak nyígom azt, hogy nem megy. Pedig még pultosnak is elmentem volna ... Bécs és környéke nagyon más, az viszont napi szinten 2 órányi autókázást vesz el az életem(ünk)ből, amit sokallok.

@A heves jeges:
túróst :), éppen felidegesítettem a stílusommal egy fészbúk-felhasználót :)
Két dolog: nem instabil mentálidióta - sajnos, vagy sem - ezt be kell látni. Olyan, amilyen - nem tudhatta előre, hogy mi mennyire fog neki menni.
És valóban kéretik nem sajnálni - nekem ez jutott, ezzel kell valamit kezdeni. És ugye, hogy nem egyedi jelenség? Annyian-de-annyian csinálják. Voltaképpen még szerencsés is vagyok, mert sehol egy alkesz férj, akivel még további gondok adódhatnának (az ex nem alkesz, még mielőtt ...)
Másrészt a költségvetésben benne van. Nem írtam, hogy van egy randa frankhitel a lakáson (ami majdhogynem ésszerűtlenül nagy -mármint a lakás, de nagyon alacsony a rezsije; és mire elváltunk, nem tudtam volna megfelelően eladni - annak meg nincs értelme, hogy bármi áron kisebbe menjünk és amit megnyerek a hitel-részleten, elköltsem rezsire), és amit tőle kapunk, az egy az egyben megy a hitelre, sokszor nem is elég.
Harmadrészt: az, hogy különváltunk, részben annak is köszönhető, hogy ilyen nyakas-küzdős fajta vagyok. És az is meggyőződésem, hogy emiatt nincs mersze embernek velem tartósan összeállni :) - felfalom a hímeket :))))

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.09.04. 19:00:18

@kiraaaaa:
na, nekem ne mondjad: itt egy született workoholic :DDDD, egyenesben láthattad! :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 22:52:55

Na és mi a helyzet a családi pótlékkal? Az még plusz havi 26600 Ft.

Villanyra nem sok az a havi 10? Valamit nem jól csinálhatsz, vagy a szomszédok lopják. Nálunk négyőnkre csak havi 7.

Az ovis osztálypénzen különben én is dobtam egy hátast tavaly. Nálunk 800 Ft.

Mondjuk még emlékszem arra, hogy az én anyukám is annó sokallta azt a 20 Ft-ot, amit utánam kellett fizetni. :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.17. 10:32:35

@bogancs:
lakáshitel, mint írtam volt
A teljes hitel-mizériát nem vettem bele, merthogy az egy olyan pénz, ami be se jön és már elmegy. Ahogy a tartásdíj is ezért nem került bele.
A poszt célja nem az volt, hogy megmutassa, mennyi pénzből lehet megélni (mert rohadt kevésből is meg lehet), hanem hogy anno, én mennyit kaptam a munkámért (és nem kávéfőző kisinas munkakör volt, meg még jól is csináltam). Ennyit "értem", ennyit tudtak fizetni.
A poszt and|or elhíresültjének a másik oldala. Ne kelljen tovább magyaráznom, bébi :)

(amúgy villanyra szerintem is sokat költök, de mindig is ennyi volt, sose volt kevesebb, bárhol is laktam - és nem látom, hogy mi a nagyfogyasztó a lakásomban, talán a 3 számítógép?, bár egyik se megy folyamatosan, fagyasztóm nincs, vasalás minimális, vagy az akvárium? azt nem hiszem, ja és mindenhol takarékos izzóim vannak!, szóval ezt tényleg nem értem)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.14. 22:12:18

Nem baj, Jakab Andor megmondta, hogy tőle miért nem kapsz munkát, hogy sajnáljuk már szegényt... De azért gondolom neki is megy olyan jól, mint a többi síró-rívó vállalkozónak, aki azért minden évben megy Tunéziába.
süti beállítások módosítása