2010.10.13. 19:40| Szerző‘: Zsit (nyau és rémizé)

összeolvastam egy halom blogot, még kommenteltem is.

Nagyjából mindenki üdvözölte - a külföldi ballib sajtóval egyetemben - Orbán "progresszív" megoldását az állami felügyeletről. És nem értette meg a többség, hogy miért nem jó kutyafuttában, gumi-szabályozással "államosítani".

A ma délutáni megnyilvánulások bizonyára megint hisztérikus üdvözlésbe fognak átcsapni, merthogy mennyire csökkenni fog a költségvetési hiány az intézkedés nyomán, meg amúgy is milyen szarul sáfárkodtak a tulajdonosok a rájuk bízott pénzünkkel (amúgy szarul, de ez megint egy másik téma).

Én meg már a szememnek se hiszek. Egészen elképesztő ez a mindent megengedhetek magamnak, mert a cél, az bizony szent hozzáállás.

Konkrétan sikíthatnékom van attól, hogy a munkáltatói és saját járulékaim (nyugdíjpénztári szakasz) novembertől 2011 végéig megállnak az APEH-nél. AKinek az lenne a dolga, hoyg a szerződött nyugdíjpénztáramhoz, az én nevem alá tartozó rovátkába bekarcoltassa az aktuális összeget.

Igen, biztos csak átmeneti, meg majd felírják, hogy az állam ennyivel tartozik NEKEM!

És persze inenentől megint csak egy fél lépés az eddigi nyugdíjam nagy kalapba vándoroltatása. Mert ha évente összességében 360 milliérd forinttal rövidítik meg a pénztárakat, akkor nem fogja megérni fenntartani őket.

Aztán kíváncsi leszek, hoyg a jelen szaporodási ráta mellett az én nyugdíjamat - amire minden bizonnyal a halálom előtt fél órával leszek jogosult - ki fogja kifizetni. Meg miből.

És az is biztos, hogy az emberek szeretik ezt az állami gondoskodásos akolmeleget. És szeretnék vissza a 3 Ft-os kenyeret. Csak elfelejtik, hogy az mással is együtt jár.  Nem lehet úgy ujjat harapni, hogy ne fájjon.

Az agyam eldobom ettől a kibaszott rövid távú gondolkodástól. Ostoba, magyar jellegű, vállalkozói rabló-mentalitás.

Mondjuk baszarintanék rá, ha lenne egy olyan állásom, amiből gond nélkül tudnék magamnak takarékoskodni a nettó béremből.

És persze tudom, el lehet menni. De két gyerekkel, egyedülanyaként?

A bejegyzés trackback címe:

https://ittanyugatihatarszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr462369429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.13. 20:39:02

Neked rémlik valami, ha azt mondom, hogy "Békekölcsön"?

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.13. 20:43:26

Úgy nem mellesleg: az egy dolog, hogy most nem kerül egy évig egy fillér sem a számládra, de... ugye valamennyi pénz már összegyűlt azon a számlán. Bevétel nélkül a pénztárak egy része (talán az összes?) valószínűleg lehúzhatja a rolót. És akkor mi lesz az eddig, oda befizetett pénzemmel? Munkanélküli vagyok, akár le is szarhatnám, hogy most egy évig nem megy semmi a számlámra. De mi lesz, ha emiatt szimplán csődbe megy az a nyomorult pénztár?
(és nem tartom kizártnak, hogy ezek a tetvek erre játszanak)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.10.13. 21:02:48

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
igen, rémlik sajnos.

Ja, pont ezen filóztam (csak nem akartam regényt írni). Ha nem lesz befizetés, akkor nem lesz 4-5% sem havonta nypt-nek, ami a működésre ment. Egy darabig húzzák még, aztán heló. Tökre meg fogja érni az állami majd.
Szerintem tutira erre játszanak.
Tökre progresszív, nem?

kiraaaaa 2010.10.14. 06:06:50

Teljesen egyetértek, pedig én csak egy átlagos, mezei buta bőcsész vagyok, aki sokat olvasott a múltunkról.
Majd a megtakarított bankszámláinkhoz is hozzáférnek, pl. zárolják.
iszonyat.
Én pl Kubára gondoltam, ott meleg van, van óceán, banán, és mivel hasonlóan központi vezérlésű ország, mért ne mennénk oda?

sing-lee 2010.10.15. 11:22:02

1, rühellem a politikát
2, nem értek a gazdasághoz
- de sztem nem kell majrézni meg idegeskedni, mert
3, tegnap ezt találtam a témához :

- A magánnyugdíjpénztár-rendszer létrehozását az EU kényszerítette ki még a 90-es évek közepén. Persze megvolt a létrehozás kényszere mögötti "filozófia" (szokásos: "az állam rossz gazda" c. lózung, amit akkor, röviddel a kommunista rendszer bukása után és a nagy átalakulások közepette kétségkívül mindenki meg is evett). Az EU azonban nem "javasolta" volna a rendszer létrehozását, ha a leendő nyugdíjpénztárak jellemzően nem épp nyugati bankok különféle leszármazottai lettek volna -- ezzel effektíve pénzt juttatva "sajátmagának", egy tollvonással piacot teremtve az egyébként terjeszkedésben levő nyugati pénztőkének.

- A magánnyugdíjpénztári rendszerben senki nem garantál semmit. A működésre viszonylag szigorú szabályozás van, garantált hozam nincs. Valamilyen szintű, nem teljeskörű állami helytállás van, ha valamely mnyp bedől(ne). Az állampolgár pénzzel rendelkezési joga finoman szólva korlátozott (eltekintve az örökölhetőségtől, amennyiben ez a jog tényleg hatályos). A rendszer egyetlen lényegi eleme -- rendszerszinten -- a nyugdíjkassza egy részének magántőke-használatba terelése.

- (Zárójelben: ha valakinek kétségei vannak, lesz szíves megnézni az elmúlt egy-kétéves mnyp egyenleg- és hozamkimutatásait; volt olyan, aki nem bukott nagyot?)

- Ez a pénz végsősoron a nyugdíjrendszer fenntartására megy el. Az állami nyugdíj- azaz végsősoron költségvetési rendszerből az ide befizetett pénz "hiányzik", és megnyomja az éves gdp-arányos hiányt. Mivel ez per pill -- nem az ide befizetett pénzösszeg maga, hanem mint hiány-százalék -- igen kritikus (lásd 2011-es, %-ban kifejezett hiánycél), Orbánék megpróbáltak erről megállapodni az EU-val. Mindezt azon az alapon, hogy srácok, ezt ti akartátok, a ti bankjaitok keresnek rajta, legalább az ide befizetett pénz tartozhasson abba a kalapba, "ami" (nevezetesen, ne számítson a nettó államháztartási kiadás kategóriájába). Az EU-s bürokraták erre adott válaszát mindenki elolvashatja a neki tetsző helyen. Orbánék részéről teljesen jogos volt bekeményíteni, és azt mondani, hogy oké, ha ez kiadás, akkor az, és ha ez baj, akkor ezen feltételek mellett nem adjuk ki. ...A mnyp-ket működtető bankok lesznek szívesek honi politikusaikhoz fordulni, hogy srácok, ne keménykedjetek, állapodjatok meg, mert egyébként "mi" megszívjuk. Jegyezzük meg: a magánnyugdíjpénztárak létrehozása, a jövő évi hiánycél, és a magánnyugdíjpénztárakba fizetendő összeg státusa is EU-s "diktátum". Az EU-s bürokraták bármely ponton mondhatták volna (hiszen a hiányról, és a befizetett összeg státusáról is tárgyaltak), hogy oké, jogosnak tartjuk az ügyet, rendben van. Ehelyett keménykedtek (ha nem tetszik, elmehetsz anyád valagába, úgyis mi vagyunk a janik-alapon). Tessék feltenni nekik a kérdést, hogy jó ötlet volt-e.

- Csak mondom, hogy a mnyp-modell Dél-Amerikában már azelőtt megbukott (egyszer), hogy Magyarországon, EU-s sugallatra, bevezették volna.

- Az állami nyugdíjrendszerben arra, hogy x időt ledolgozó ember "kap nyugdíjat", és annyi nyugdíjat kap, amennyi a konkrét árszintek mellett legalább minimálisan alkalmas arra, hogy az ember megéljen, garancia van (mivel az állam, egy demokratikus többpártrendszerben, nem engedheti meg magának, semmilyen oldalról, hogy a nyugdíjasok álla felkopjon). A magánnyugdíjpénztári rendszerben, ha a dolgok balul ütnek ki, a mnyp-nek semmilyen kötelezettsége sincs. Becsukhatja a boltot (...a fenntartó addig is, köszöni szépen, jól keresett), a nyugdíjasokat meg lássa el szépen az állam.

- ...Mondjam azt, hogy lehetőségem lett volna rá (akkoriban kezdtem dolgozni), de én sem lettem mnyp-tag? Kizárólag "önkéntes" nyp, és az is csak később.

- Nem feltétlenül "jó" egy ilyen radikális döntés, mint Orbánéké. De a helyzet sem szokásos. Orbánék programjában az államgépezet átalakítása, a gazdaság növekedési pályára állítása állt. Ehhez átmenetileg pénz kell. Orbánék világosan megmondták, már a választási győzelmük után, hogy azért kérnek -- átmenetileg -- lehetőséget arra, hogy a hiánycél magasabb lehessen, mert a vállalt célt szinte lehetetlen megszorításokkal, a beruházás lehetőségének korlátozásával teljesíteni. Az EU-sok úgy hajították ki őket, mint macskát szarni. Azt mondták, hogy na nem, mi vagyunk a janik, nem költhettek többet. ...Egyébként sem tetszik a pofátok ("nem áll érdekünkben a sikeretek"), sz'al tőlünk a fejetek tetejére is állhattok, egyébként meg csináljatok, amit akartok. Most tehát a következő a helyzet: 1.) rengeteg fizetési kötelezettségünk van, kösz Péter és Feri. 2.) alacsony 2011-es, és még alacsonyabb 2012-es hiánycél van, amit mindenféle retorziók terhe mellett teljesítenünk kell, 3.) ahhoz, hogy a szerkezetátalakítás és növekedési pályára állítás megvalósulhasson, konkrétan pénz kell. Orbánék erre azt mondták, hogy oké srácok, semmi gond, de mi ezt akkor is megcsináljuk (hogy miért: mert tényleg tenni akarnak valamit ezért az országért, vagy mert nem akarnak olyan csúfosan megbukni, mint Ferenc, ebből a szempontból mindegy). Miután a spanjaitok amúgy is rengeteg pénzt visznek ki az országból, akkor hát lesztek szívesek Ti is kivenni a részeteket ebből a buliból. Ha nem tetszik nekik, majd elmennek hozzátok reklamálni, viszontlátásra. ..

kommen volt itt : magyaridiot.blog.hu/2010/10/14/kinek_a_penze

Mr. Homn 2010.10.15. 14:34:01

te banyus. kell az neked hogy a bármilyen színű szemüveget viselő trollok elárasszák a blogodat, ami eddig a béke szigete volt?
mert előbb-utóbb megjelennek.
(és véleményt a történésekről annyi de annyi helyen lehet nyilvánítani)

kozgaztanar 2010.10.16. 11:22:40

@szingliman: én is írtam erről tegnap szakmait, nézd meg, kb ua.

@Zsit (nyau és rémizé): menjenek is tönkre! mert nem hatékonyak. szarul működnek, csak arra jók, hogy a majdani nyugdíjad rovására egy csomó ember most jobban éljen (a működtetők)
a kötelező magánnyugdíjpénztár baromság, a 97-es nyugdíjreform idiotizmusa.
A vagyonukat át kell adni az önkénteseknek, vigyék tovább azok, a befizetők meg dönthessenek, hogy mennek-e az önkénteshez és melyikhez, vagy vissza a közösbe.
És ez független attól, hogy a következő 3 hónapban, vagy egy évben, mi hová megy és ki tartozik kinek...

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.10.16. 11:52:31

@kozgaztanar:
menjen tönkre - rendben. De NE állami segítséggel.
Szerintem tök egyedül képesek rá.
Én igény tartok arra továbbra is, hogy tudjam kábéra, hogy megdöglök-e éhen majd 80 éves koromban a befizetéseimből, avagy nem. Nem lenne gondom az államival sem, ha egyénileg képesek lennének nyilvántartani. 15 év erre kevés volt, mert túl drága :). Hát, most sokkal olcsóbb :)
És azt gondolom, hogy az mnyp legnagyobb tragédiája pont az, amiért úgy általában nem születnek gyerekek, miszerint: NEM kiszámítható a gazdasági környezet.
Az állandó stressz-alkalmazkodásba konkrétan kurva gyorsan bele lehet dögleni.
De lelkük rajta - megakadályozni nem tudom, a vélemény meg a segglyuk. De legalább elmondtam, mert azt így illik. A néma gyereknek a jó kurva anyja! Na.
Majd olvasom - szaros háztartás leköti a vegyértékeimet most :)

@Mr. Homn:
nincs ezzel baj :) .- nem trollkodnak, nyugi.
Én meg megyek másfelé is - amúgy banyus ám az öreganyád térgye kalácsa! :)

@szingliman:
számos ponton nem értek egyet.
Pl. negyedik -
Hát nehogymá', baszki. Az állami nyugdíj persze, hogy növeli a hiányt. De ezt nem a mnyp-re kell fogni, hanem a rossz gazdálkodásra. 15 év nem volt arra elég, hogy az állami bev-kiad struktúrát átdolgozzák. NE az én mnyp-re tegyék.
hatodik -
a létfenntartó (éhenhalás-menetesítő) nyugdíjra mindenkinek joga van, többek között a 8%-on felüli 1,5%-ot épp ezért fizeted. Igen: minden befektetés kockázatos. Ha államiban van, az is. Ostobaság olyat várni, az államtól, hogy 20-40 év múlva sokkal több akármit adjon, mert te nála befektetted - ugyanazon a pénzpiacon mozog, mint bárki, csak kicsit nagyobb volumenben. Értelmesen tekintve ebből orbitálisabb szívás is bekövetkezhet.
Amúgy annak én is nagyobb pártolója lennék, hogy az önkéntesbe menjen a több lóvé.
A megoldási módszert meg nem is minősítem: a cél szentesíti az eszközt és a pokolba vezető út is ... című mondások tolulnak folyton a fejembe. A jogot meg már meg sem említem :(

Na, ölég volt mára belőlem :)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.10.18. 19:49:09

Rég jártam erre. Azt hittem, megint a baszáshoz lehet hozzáugatni. De nem.

Szóval.

Annak idején arról szólt a társadalmi harc, hogy a nyugdíj társadalmi szolgáltatás legyen. A magánpénztár pedig arról szól, hogy a tőke - ha tud - vagy ad nyugdíjat vagy nem.

A mnyp tehát alapvetően népellenes találmány.

Bár lehet, hogy a baszás is az.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.10.18. 21:15:50

@Strici:
aztá' kiderült, hogy a társadalom egyes egyede rém önző, az állami nyugdíjat meg pont ők fizetik (mindenki) - másrészt az állam is olyan, hogy ha ad is, háááát, nem biztos hogy van benne köszönet.

Igen, a baszás is :)
Nézz be a csajokespasikra - egész jó konteot nyomott oda valami troll!

De ne tartsd vissza magad, szólj hozzá a baszáshoz, ahhoz nem kell semmilyen ürügy :)

sing-lee 2010.10.20. 11:34:49

@Zsit (nyau és rémizé): hát a közgáztanár biztos jobban tud ebben vitatkozni mint én, mert én kocka vagyok...
De ahogy látom, neked nagyon telibeszélték a fejed a magánnyugdíjpénztáras ismerőseid. El kell keserítselek, harminc-negyven év múlva a befizetett pénzed lósz@rt sem fog érni. Így sem úgy sem, mindegy hogy állami vagy magánpénztárba megy.
Az egyetlen biztos dolog ha magadnak raksz félre, így vagy úgy. Akinek ez nem lesz meg az nagy szarba kerülhet, vagy jó esetben bízik abban hogy a gyerekei majd törődnek vele.
Mondjuk személyes véleményem az állami nyugdíjrendszerrel kapcsolatban az, hogy egy nagy xar. A minimum túl kevés a maximum meg túl sok. Sztem a nyugdíj arra kellene hogy szolgáljon hogy a megfáradt öreg aki ledolgozott x évet az ne haljon éven, jusson gyógyszerre,rezsire, ruhára meg némi regenerálódásra ( gyógyfürdő, egyebek...) Ehelyett van akinek kajára is alig más meg annyit kap hogy a managerek is megírigyelhetik. Sztem a nyugdíj nem azért van hogy meggazdagodjunk belőle.
Részemről adnék annyit mindenkinek mint az átlagfizu mínusz 10% oszt jólvan. ( mondom ezt úgy hogy azért én tolom a lóvét rendesen a rendszerbe ) Esetleg lehet súlyozni pár %-kal, hogy ne legyen forradalom. Aki meg tudott félrerakni negyven év alatt az meg dőzsölhet.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.20. 11:59:52

@szingliman: azért te is el vagy tévedve, de rendesen.
Amit félreraksz, az ugyanúgy elértéktelenedik. A magán+önkéntes pénztáraknál lett volna lehetőséged arra, hogy ha óhajtod, akkor egy összegben vedd fel a pénzed (leszámítva a tavalyi évet, még mindig jobb befektetésnek tűnt vekker úrék rablóbandájának színrelépéséig, mint egy bankbetét - legalábbis annál a pénztárnál, ahol én vagyok) és arra is, hogy havonta x összeget kapj cserébe az addig befizetett pénzedért. (tehát ha szerencséd van és hosszú életű leszel, akkor összegszerűen többet kapsz vissza, mint ami a számládon van)
Na az ilyen megtakarításaidat nyúlják le most ezek a rákosista tetvek (mert az egyértelmű, hogy a pénztárak rövid úton tönkremennek)
---
Egyébként tegnap beszélgettem egyik szomszédunkkal: ő nyugdíjas, a felesége elmúlt 55, a munkahelyéről kirúgták, másik munkát már nem kap. Kért szociális segélyt, mire elhajtották, hogy a férjének van kb. 90ezer nyugdíja, az kettejüknek bőven elég. (csak a távhő van negyvenezer körül ezekben a lakásokba, ha jók az emlékeim)
Szóval mire elég ez a nyugdíj?

sing-lee 2010.10.21. 12:44:37

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: el vagyok tévedve? Kicsit egyszerűen értelmezed a spórolást.
Ugyanis én amit félrerakok azt legrosszabb esetben is olyan 5% kamatra le tudom kötni. Ha hosszútávra lekötöm meg még adómentes is. Aztáén jön a kamatos kamat is..Amiről te beszélsz az talán a párnába rejtett pénzköteg lehet, de aki annyira hülye hogy úgy csinálja az meg is érdemli.
Ellenben nézd meg mennyit "fialt" a pénzed a nyugdíjpénztárban az elmúlt X évben...ja, hogy még buktál is rajta? Bocsi...akkor most ki van eltévedve?
---
Lakést eladni venni helyette gázost vagy cserépkályhást és /vagy kisebbet. Kevesebb rezsi. Munkahely keresés szívósan. A mekiben is látok nyugdíjas tálcaszedő néniket, bácsikat. Fejenként 90ezer meg összesen 180 - én arról beszéltem, nem arról hogy 90ezerből tartsunk el egy családot...

sing-lee 2010.10.21. 12:46:11

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: ja és még valami. A magánnyugdípénztárakból már nem veheted fel egyösszegben...a szocik eltörölték ezt az opciót, bocsi.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.21. 12:53:35

@szingliman: Mikor? Visszamenőleg? Mert nálam még van egy szerződés, amiben szerepel egy ilyen kitétel is...

sing-lee 2010.10.21. 14:51:24

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Majd átírják...
"A felhalmozódott összeg nyugdíjkorhatár elérésekor történő felhasználási módjaira vonatkozó szabályok jelenleg alapvető átalakításon esnek át. A várható szabályozás alapján 2013-tól a nyugdíjpénztári megtakarításból kötelezően életjáradéki szolgáltatást kell majd vásárolni egy biztosítótól."
tudatosvasarlo.hu/cikk/amit-jaradekokrol-tudni-kell
A cikk 2009-es...csak senki sem szereti emlegetni. Én a tévében hallottam először, anyáztam is rendesen.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.21. 15:29:36

@szingliman: mondjuk erről nem tudtam, de eszerint 2013-ig még nyugodtan kivehetném azt, ami esetleg még megmarad.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.10.21. 19:42:05

@szingliman:
de ez az én kockázatom. Én döntöttem így.
És ha nem is tanár, de közgazdász vagyok magam is - bár ez nem túl nagy dicsőség (van olyan ismerősöm, aki szerint ez nem egy fejlett tudományág, részben igazat is kell adjak neki :D)
Ha te rakod bankszámlára, vagy párnacihába, akkor is te vállalod a kockázatot.
És pont ezt a szabad választást veszik el tőlem. Engedtessék meg nekem, hogy a saját hibáimat _én_ követhessem el (tudod, anyámnak is ezt mondtam).
Amúgy nemrég ez még úgy nézett ki, hogy a leendő nyugdíjad x (58%, vagy valami hasonló) mnypt, y (a maradék %) meg az állami kasszából jön. Tehát _nem_ kizárólagosan a mnypt-ből kellett volna megélni.
Az örökölhetőség meg csak addig érvényes, míg a járadékra való jogosultság nem nyílik meg. Ha elkezdik folyósítani, onnantól kezdve nem "ruházhatod" át. Ha meghalsz, a befizetett és fel nem használt rész megy a többieknek (vagy nem tudom hova, ezt nem nyomoztam ki) szolidaritásilag.
A kiegészítő mnypt-ben is magadnak raksz félre, ha van miből. Kicsit szabadabb ott a dolog, mint a kötelezőben - de ettől még ugyanaz a szitu.
Hja, és ott az a kurva infláció, amire neked semmilyen ráhatásod nincs, és csodálatosan tervezhető a mértéke. No nem neked, hanem az államnak. Persze, ezzel a te hozamod értéktelenedik el, de azt meg ki nem szarja le :).
Ez egy ilyen biznissz - mindent nem lehet egyszerre: biztonságot is, meg kurva nagy hozamot. Tudom, hogy jó lenne, de én ebben nem hinnék a helyedben. Akárhogyan mondja akármilyen miniszterelnök, akármilyen állam nevében. Könyörgöm, még 30 évet kell dolgozni addig a rohadt nyugdíjig. Majd követelem a jelenlegi miniszterelnöktől, hogy tartsa be akkor a szavát, oké?

kozgaztanar 2010.10.22. 10:14:15

@Zsit (nyau és rémizé): a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetésedről nem TeE döntöttél - kötelező. max arról dönthettél, hogy melyik péntrár tagja leszel. Amiről valóban Te dönthetsz, az az önkéntes magánynyugdíjpénztár.

Az infláció nem az állami miatt van, ne hibáztasd érte.

Nem értéktelenedik el a hozam, csak nem a nominális hozam mutatja a "valódi" értékváltozást, hanem a reál.

Valóban nem lehet egyszerre mindent (a magasabb hozamot úgy hívják, hogy kockázati felár), de van a szarul működés, meg a jól működés, és függetlenül attól, hogy mi történik most a kötelező magánynyugdíjpénztárak (tisztelet a kivételnek) eddig szarul működtek

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.10.22. 12:02:43

@kozgaztanar:
de dönthettem volna többször is a visszalépés mellett.
Az infláció általában van, nem a nyugdíjrendszer miatt - lehet, hogy nem fejeztem ezt ki egyértelműen.
Köszönöm, tudom, hogy a nominális nem egyenlő a reállal.
És mindentől függetlenül a szar működés az szar működés, ezt nem vitattam. De talán nem így kéne meg/feloldani.
Biztos nagyon tudatlan lehetek, ha ezt így gondolom :S

kozgaztanar 2010.10.22. 14:35:56

@Zsit (nyau és rémizé): nem vagy tudatlan. én eddig nem beszéltem arról, hogy a jelenleg történtek (történők) hogyan értékelendők. Csak a kötelező magánnyugdíjpénztárak működéséről.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.10.28. 17:08:50

Most kaptam egy levelet, idézek belőle, egyébként ez a levél azt is bizonyítja, hogy a közgazdász képesítés nem feltétlen biztosítéka a közgazdász gondolkodásnak, előrelátásnak, kedves Zsitke! :-)

"Való igaz, hogy amikor - egy akkori tőkés csoport érdekét képviselve - az akkori kormányerő lenyomta a torkunkon az "öngondoskodás" nevű rablómesét, a társadalom (merem remélni, alapvetően a szocialista korszakban gyökerező berögzöttsége nyomán) eleve ellenállt, már csak amiatt is, hogy akkor milyen alapon vonják el "nyugdíj hozzájárulás" címén a keservesen megkeresett pénzének vagy a harmadát !?

Na meg azt is tudta minden józanul gondolkodó ember, hogy a kialakítani szándékozott kettős forrású szisztéma nem lehet stabil, az csak arra jó, hogy a munkásélete végén a delikvens gyakorlatilag már csak a maga teremtette "öngondoskodásra" támaszkodhasson: az állami elvonás ellenértékének bottal üthetné a nyomát. De végülis, ebben a kérdésben is az erősebb kutya tudott családot alapítani ...

Most pedig, jött az ellenérdekű tőkéscsoport (és ezeknek a politikai végrehajtó szervezete, az új kormány) és ők meg az eddig felhalmozott állami nyugdíj-alappal való mesterkedésben látják a nagy lehetőséget. A kétségtelen finanszírozási problémákra hivatkozással elérkezettnek ítélték az időt, hogy egyrészt kötelező kölcsönadásra kényszerítsék a korábban öngondoskodásra kényszerített, valójában előre kinézett, két padra szorított és a padok közé lökésre szánt szerencsétleneket, mely folyamat egyúttal alkalmat is teremt a számukra két lehetőség megjátszására: negatív kampánnyal erkölcsileg ellehetetlenítik és így végleges megszűnésre kárhoztatják a magánnyugdíjpénztárakat, (így biztosítva a birtokukba került állami nyugdíjalap szakadatlan és nagyobb ütemű növekedését), másrészt rátenyerelhetnek az ezekben felhalmozott tőke-hozadékra !

Ez utóbbi sorsáról, nem véletlenül, egy szó elképzelés vagy elhatározás nem hangzott el! A kopasztásra előirányzott, ám pénzét féltő MNYP-tag ma már világos, hogy a betétecskéjét félti és ellen akarna állni az eredetileg általa elutasított idős-ellátási forma tönkretételének.

Nade a fentiek a mai problémának csak az egyik vetületét képezik. Minekünk látni kell az összképet is, amely a Fidesz arcátlan, agresszív, még a látszattal sem törődő hatalomkisajátítási szándékát mutatja. Ha eddig egyet tudtunk érteni, akkor nem lehet probléma a konklúzió megvonásakor sem. Mi NEM magát a szociális ellátás taccsra tevését kell, hogy számon kérjük a mai hatalom-mániákusoktól, hiszen magát az időskori szociális alapellátásnak "öngondoskodásból" is való fedezését tekintjük eleve elfogadhatatlannak, lévén ez egy tipikusan ÁLLAMI ALAPKÖTELEZETTSÉG, nem is azzal van (lenne) bajunk, hogy bárki, a szabad elhatározásából, a szabad pénzeszközei terhére, hagyományos értelmezésű biztosítást kössön egy előre szerződött időszak alatt rendszeres havi juttatásként visszatérítendő, a maradékai erejéig örökölhető időskori kiegészítő ellátásra, hanem - az államnak a szociális ellátórendszer ezen egyik alappilléréből való pofátlan kivonulásán túl - el nem fogadhatjuk, hogy mindezt ráadásul a melósra értelmezetten amúgyis csak minimális polgári "demokráciának" a gyakorlati megszüntetésére használják fel! (Mert egy pillanatig se legyen kétségünk afelől, hogy előre kidolgozott forgatókönyv szerint történtek az események !)"
süti beállítások módosítása